18 Nisan 2020 Cumartesi

Geleneksel Güzellik Yöntemi Kese

İnsanoğlu bazen ihtiyacı olanı çok uzaklarda arar, bu bazen bir mutluluk bazen ise huzurdur. Hani derler bazen uzaklarda aradığın yanı başındadır diye. İşte böyle yanı başınızda bulacağınız mutluluklardan birisi de kesedir.
Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim... Aslında çok basit... Şimdi biraz geçmişe gidelim şöyle pahalı kremlerin icat edilmediği zamanlara, mesela Osmanlı Saray dönemine...
Osmanlı kadınları özellik saray kadınları güzelliklerini ne ile sağlıyorlardı. Yada nasıl güzel kalabiliyorlardı...
Sanırım şimdi neler anlatmaya çalıştığımı anladınız gibi... Osmanlı kadınlarının güzellik sırlarından birisi kesinlikle kese idi. Özel olarak hamam sefaları yapmaları ve hamam da kese yaptırarak güzelliklerine güzellik katıyorlardı. Peki nasıl?
Geçmişin sırrını geleceğin bilgisi ile açıklamak yerinde olacaktır. Günümüzde peeling denilen bir uygulama var. Dermatolojik bir uygulama, anlamı ise cildin ölü deriden ayrılma işleme. Yani cildimiz sürekli kendisini yeniler bir vaziyette lakin, ölü deriler cildimiz de durduğu sürece taze cilt gözükmediği için cildimiz ışıl ışıl parlamaz. Bu yüzden peeling denilen uygulamalar ile, cildimiz de ki bu ölü deriler kaldırılır ve taze cilt gün yüzüne çıkarak, hem size sağlıklı bir görünüm kazandırır hem de ışıl ışıl parlar..
Gelelim geçmişe, işte kese dediğimiz uygulama, günümüzün teknolojisinin yaptığını yıllar önce yapmamızı sağlayan en güzel en pratik ve en ucuz yöntemlerden birisiydi.
Peki kese bu işi nasıl başarıyordu, sırrı neydi?
Şimdi keselerin kumaşı özel bir kumaştır ve bu işi tek başına yapmıyorlardı. Kesenin hamam da yapılmasının bir nedeni vardı. Şimdi hamamlarda meşhur göbek taşı vardır, bu hamamın sıcaklık denilen bölümde bulunur ve altında hamamın suyunu ısıtmaya yarayan ocak bulunur. Yani ateşin üstünde bu göbek taşı vardır ki hamamın en sıcak yeridir. Şimdi siz bu göbek taşında 15-20 dakika kadar uzandığınız da kemikleriniz sıcağın etkisiyle gevşer, deriniz rahatlar ve cildiniz de ki tüm gözenekler açılır ve böylece kese yapılmaya hazır hale gelirsiniz.
Hamam da ister tellak ister natır isterseniz bir arkadaşınız vasıtasıyla yaptıracağınız kese, cildiniz de ki ölü derilerin uzaklaştırılması ile son bulur. Ardından lif ile köpük masajı ve sonrasında yıkama ile hem rahatlamış hem de ölü derilerden kurtulmuş olursunuz.
Eviniz de kese yapmak için neler gerekiyor derseniz, ilk olarak dayanabileceğiniz en yüksek sıcaklıkta ki suyun altında 15-20 dakika kadar beklemeniz gerekmekte bu bekleme aynı hamam da ki göbek taşında uzanma gibi işlev görecek ve gözeneklerinizin açılmasını sağlayacak. Ardından hamam kesesi olarak tabir edilen keseler ile keseleme yaparak ölü derilerinizden kurtulabilirsiniz.Burada dikkat edilmesi gereken bir çok püf noktası var, ilk olarak keseye hiç bir şekilde sabun, şampuan, duş jeli gibi bir şey sürmüyoruz ve en iyi kir çıkaran kese hangisi diye merak ediyorsanız, ipek kese en iyi kir çıkaran kese olarak işlev görecektir.
Keseler bir çok amaçla farklı tarzlarda yapılabilir, kumaşın türüne göre, ince kese, orta kese, kalın kese, ipek kese, dual peeling gibi bir çok kese türü bulunmakta. Keselerin faydaları hakkında bilgi almak için bu yazıya bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder